Etkö tiedä, mihin käytetään säätölistoja tai mitä vaakakiskolla tehdään? Mietitkö minkälaisen ja syvyisen kannattimen valitsen millekin hyllylle? Tälle sivulle on koottu ohjeita oman Sovella-säilytysjärjestelmäsi kokoamiseen sekä tietoa tuotteiden käyttötarkoituksesta ja muutamia muita vinkkejä, joiden avulla osaat suunnitella omaan kotiisi sopivan säilytysjärjestelmän. Suosittelemme myös tutustumaan Suunnittelun ABC -osioon sekä Säilytysvinkit-osioon.
Kun lähdet suunnittelemaan omaa Sovella-säilytysjärjestelmääsi, tarvitset ensimmäisenä säätölistat. Ne voi kiinnittää suoraan seinään tai vaakakiskoon, joka kiinnitetään seinään.
Mitä ovat säätölistat?
Säätölistat ovat Sovella-säilytysjärjestelmän runko, joka tarvitaan joka kerta, kun kootaan uutta hyllystöä. Yksinkertaisuudessaan, säätölistat ovat pystysuoraan tulevat rei’itetyt listat, joiden varaan koko hyllyjärjestelmä rakentuu. Ne voi kiinnittää ruuveilla suoraan seinään (muista ottaa huomioon seinän materiaali) tai vaakakiskoon (katso lisätiedot vaakakiskosta alla), jolloin seinään ei tarvitse tehdä niin paljoa reikiä.
Kaikki muut tuotteet (hyllyt, kannattimet, naulakot, reikätaustat...) kiinnitetään säätölistoihin. Säätölistat mahdollistavat hyllystön muokkauksen jälkikäteen, sillä hyllyjen paikkoja on helppo vaihtaa myöhemminkin säätölistojen portaittaisessa säätöjärjestelmässä. Säätölistoja tarvitset niin monta kuin järjestelmässäsi on jaksoja (katso lisätiedot jaksosta alla) ja lisäksi yhden jokaista seinää kohti, jolle järjestelmää rakennetaan. Jos säilytysjärjestelmäsi koostuu siis esimerkiksi 60 cm + 90 cm leveistä jaksoista, tarvitset tähän yhteensä 3 säätölistaa.
Mikä on jakso?
Sovella-säilytysjärjestelmässä seinä jaetaan leveyssuunnassa 90 cm tai 60 cm leveisiin jaksoihin, joihin sitten sovitetaan hyllyt, tangot ja korit. Jaksot määritellään seinän leveyden mukaan, ja niitä on yleensä yhdellä seinällä useampi. Jaksoja voi yhdistellä vapaasti: esimerkiksi 60+90+60 tai 60+60+90, kun seinä on vähintään 214cm leveä. Varustelutuotteet, eli esimerkiksi hyllyt, tangot, naulakot, vetokorit, reikätaustat ovat 60 cm tai 90 cm leveitä, jolloin niiden leveys valitaan oman säilytysjärjestelmän jaksojen mukaan.
Jaksojen lisäksi seinien mitoituksessa tulee ottaa huomioon 4 cm asennusvara, mikä on säätölistojen viemä tila. Eli, jos rakennat esimerkiksi 60+60+90cm kokonaisuuden seinällesi, vie tämä kokonaisuudessaan tilaa 60+60+90+4cm asennusvara = 214cm. Lisäksi, säätölistojen välinen tarkka etäisyys toisistaan on säätölistan keskeltä seuraavan säätölistan keskelle 603mm tai 903mm, kuten alla olevaan kuvaan on merkattu. Tätä ei tarvitse erikseen huomioida, kun mukaan laskee yllä mainitun 4cm asennusvaran.
Mikä on vaakakisko?
Vaakakiskoa käytetään, kun seinään ei haluta tehdä niin paljon reikiä kuin säätölistat vaatisivat. Vaakakisko kiinnitetään seinän yläosaan, ja säätölistat kiinnitetään siihen. Kevyt vaakakisko kestää 150 kg painon, joten se sopii vaatehuoneisiin ja eteisiin loistavasti. Jos tarvitaan hyllyä, johon voi lastata huomattavan painavia esineitä, voi avuksi ottaa ovaalin vaakakiskon, jonka kantavuus on 300 kg. Vaakakiskojen määrä riippuu kalustettavan tilan koosta. Suosittelemme vaakakiskoa käytettäväksi aina, kun uutta järjestelmää lähdetään kokoamaan.
Vaakakiskon käytölle on kolme hyvää syytä:
- sen käyttö helpottaa ja nopeuttaa järjestelmän asennusta
- sen käyttö lisää säilytysjärjestelmän kantavuutta, kun järjestelmä kiinnitetään levyseinälle (esim. kipsilevyseinät). Tällöin vaakakisko kiinnitetään seinän runkoon
- kun seinään ei haluta tehdä niin paljon reikiä kuin säätölistat vaatisivat.
Mihin hyllynkannattimia käytetään?
Hyllynkannattimia (kuvassa tuotteiden 1, 2 ja 4 alla) tarvitaan hyllyjen kiinnittämiseksi säätölistoihin. Kenkähyllyssä ja lankakorissa (tuotteet 6 ja 3) kannattimet kuuluvat pakettiin, kun taas muihin hyllyihin ja koreihin valitaan kannattimet hyllyn tyypin ja syvyyden perusteella. Jos sinulla on siis 300 mm syvä hylly, valitse siihen 300 mm syvä kannatin. Kannattimia tarvitaan aina yksi kumpaankin hyllyn päähän, mutta jos kaksi saman syvyistä hyllyä kiinnitetään vierekkäin, voi yksi kannatin kannatella niiden molempien toista päätä.
Osan kannattimista pystyy asentamaan myös vinoon. Esimerkiksi kenkähyllyt asennetaan usein vinoon, jotta niistä on helppo ottaa kenkiä ja hyllyjä saa laitettua useamman päällekkäin.
Seuraavaksi sinun tulee valita, mitä tuotteita haluat omaan säilytysjärjestelmääsi.
Mitkä hyllyt valitsen?
• Tavalliset teräshyllyt (ylhäällä kuvassa tuote nro 1) sopivat kaikkeen säilytykseen.
• Rei'itetyt teräshyllyt (2) sopivat patterin läheisyyteen, sillä ne päästävät lämpöä lävitseen. Lisäksi niissä on hyvä säilyttää villapaitoja ja muita vaatteita, sillä ne pysyvät paremmin ilmavina.
• RST-hyllyjä (ruostumaton teräs) käytetään kosteissa tiloissa, sillä ne eivät ruostu.
• Kenkähyllyssä (6) säilytetään nimensä mukaisesti kenkiä, ja ne sijoitetaan usein säilytysjärjestelmän alaosaan.
• Lankahyllyssä (4) on samat edut kuin rei'itetyissä teräshyllyissä. Lankahylly on myös tarvittaessa lyhennettävissä horisontaalisesti haluttuun mittaan.
• Lankakoreissa (3) voi säilyttää vaatehuoneessa alusvaatteita ja sukkia tai eteisessä pipoja ja hanskoja.
• Ulosvedettävä verkkokori (5) sopii hyllyjärjestelmän alaosiin, sillä reunojen takia niistä voi olla hankala poimia tavaroita, jos ne on sijoitettu ylös.
• Erilaisten tukien avulla saat lisättyä hyllyjen kantavuutta.
Mitä muita vaatteiden säilytysvaihtoehtoja on?
Sovella-säilytysjärjestelmän valikoimassa on lisäksi vaatetanko, vaatteiden kannatinputki, syvyyssuuntainen vaateripustin, naulakko ja housunkannatin. Housunkannattimet kiinnitetään naulakossa oleviin reikiin, eli jos haluat säilytysjärjestelmääsi housunkannattimet, tarvitset myös naulakon. Vaatteiden kannatinputki puolestaan kiinnitetään teräshyllyn alle hyllynkannattimiin. Syvyyssuuntainen vaateripustin asentuu puolestaan teräshyllyn alle.
Lue täältä myös tarkemmat säilytysvinkit eteisen ja vaatehuoneen säilytysjärjestelmän suunnittelemiseen. Näissä vinkeissä on otettu huomioon mm. vaatesäilytyksessä huomioitavia asioita.
Mitä vaihtoehtoja löytyy erinäisten työkalujen ja harrastusvälineiden säilyttämiseen?
Reikätausta ja reikälevy ovat omiaan työkalujen säilytykseen. Ne ovat muuten samanlaiset tuotteet, mutta reikätausta kiinnitetään säätölistoihin ja reikälevy puolestaan suoraan seinään. Reikätaustaan tai -levyyn kiinnitetään erilaisia R-kannattimia, joihin voi laittaa roikkumaan vasarat ja ruuvimeisselit, eteisessä avaimet ja koiran talutushihnan tai vaatehuoneessa laukut, vyöt, korut ja asusteet.
Eritoten varastojen ja autotallien säilytysjärjestelmissä käytettäväksi soveltuvat pientavaralaatikosto tai laatikkolista ja ottolaatikot pientavaroiden, ruuvien ja muttereiden säilytykseen, rengas/yleisteline renkaiden ja esimerkiksi suksiboksien säilytykseen, kannatinpari harrastevälineille kuten suksille ja polkupyörille, sekä taittopöytä, työpöytä, huoltovaunu ja monitoimikaappi järeämpiin säilytys tarpeisiin.
Lue täältä myös tarkemmat säilytysvinkit varaston sekä autotallin ja harrastetilan säilytysjärjestelmän suunnittelemiseen. Näissä vinkeissä on otettu huomioon mm. työkalusäilytyksessä ja harrastevälineiden säilytyksessä huomioitavia asioita.
Saako kaikki nämä vinkit ja ohjeet sinut häkeltyneeksi?
Älä huolestu. Jos tämä tuntuu liian hankalalta, ota avuksi Sovella 3D Planner –suunnitteluohjelma. Ohjelma jaksottaa tilan puolestasi ja näyttää suunnitelmasi ajantasaisesti kolmiulotteisena mallina. Ohjelma kertoo sinulle, jos olet valitsemassa säilytysjärjestelmääsi jonkun tuotteen, mikä ei juuri siihen kohtaan mahdu tai sovellu käytettäväksi. Lopuksi ohjelma laatii sinulle valmiin kauppalistan kuvineen ja mittoineen. Voiko tämän helpompaa olla?Aloita suunnittelu tästä.
Sovella-säilytysjärjestelmän tuotteita myydään kaikissa hyvin varustetuissa rautakaupoissa, joissa on usein myös omat suunnittelijat, jotka tekevät tarvittaessa suunnitelman kotiisi, kun kerrot vain kalustettavan tilan mitat ja käyttötarkoituksen. Löydät lähimmän jälleenmyyjäsi täältä.